Материален или сантиментален подарък? Какво казва науката.

Оказва се, че по-евтиното не винаги е толова лош избор. Изборът на сантиментален подарък е по-добрият вариант според науката.

лого

Екипът на Our Love

Което е по-стресиращо: да нямаш идея какво да вземеш за подарък и рискуваш да не се хареса, или да си от страната на получателя и ти дадат наистина лош подарък, който трябва да се преструваш, че ти харесва?

Да, и двете ситуации са доста неловки. Нямаше ли да е по-добре ако имаше научно обоснован начин да определиш перфектният подарък.

Ами, добри новини!

Вече има правилен избор според науката и той е да избереш сантиментален подарък.

Материален срещу сантиментален подарък

Често разглеждаме два различни вида подаръци: сантиментални и материални. Ако си склонен да стоиш в безопасната зона и да не рискуваш с необичаен подарък, не си само ти. В проучване на Journal of Consumer Psychology, много от участниците избират да подарят материален и предсказуем подарък, предполагайки, че това е, което получателят предпочита да получи.
сантиментален подарък

Ето какво се получава: 

Tова предположение често е погрешно.

Оказва се, че получателите по-скоро биха искали емоционален подарък, което да докосне сърцето им, отколкото потребителски стоки, които съответстват на личността им. Също, те предпочитат да имат по-малко ценен подарък с по-голямо сантиментално значение, отколкото обратното.

Снимка на любим музикант СРЕЩУ снимка с двама ви

Участниците в експеримента са помолени да изберат подарък за свой приятел за рождения им ден. Те са можели да избират между снимка на любимия музикант на получателя или обща снимка на двама приятели заедно. Междувременно хората, чакащи подаръците, са били помолени да изберат кой от тези два подаръка биха искали да получат.

Подаряващите избират сантименталния подарък – снимката на двамата приятели в 63% от случаите. 

Оказва се, обаче, че 79% от получателите казват, че общата снимка е това, която по-скоро биха получили.

Това означава, че 16% от хората, които искат сантименталния подарък, не са го получили. Дори много близки приятели не дават сантиментални подаръци толкова често, колкото биха искали да ги получат.

Какъв е перфектният романтичен подарък?

Ваучер за пазаруване за любим магазин или снимка на двойката с персонализирана рамка – кое смятате е по-исканият подарък?

Разбира се, снимката на влюбените, но отново както в примера по-горе, получателите не получават сантименталния подарък толкова, колкото биха искали.

сантиментален подарък за влюбена двойка
Мисията на Our Love напълно съвпада с това, което казва науката – подаръци, които имат висока сантиментална стойност дълго време след получаването им. Истински трогателния подарък събужда емоция не само у получателя, а и във взаимоотношенията му с теб, като подаряващия.
Все пак, това е целта на изненадата – да покажеш по уникален начин колко цениш този човек и да получиш същото в замяна.

Защо се получава разминаване в очакванията?

Тайната се крие в това, че в някои ситуации попадаме в състояние на “избягване на риск” (risk aversion). Определение в Wikipedia на термина: 

“Избягването на риска е поведението на хората, които, когато са изложени на несигурност, се опитват да намалят тази несигурност.”

С този термин от психологията можем да си обясним, защо хората подаряващи подаръци, избират материалните изненади повече от сантименталните. Представи си, че получателят ти е голям фен на футболния клуб “Барселона”. Кое ти се струва по-сигурно: да подариш тениска на отбора или колаж с ваши снимки заедно?

След като си сигурен, че човекът е фен на съответния отбор, това вероятно те кара да смяташ, че правиш сигурен избор с тениската.

Все пак, ако избереш колажа, не се знае дали човекът ще го оцени толкова много, пък и паричната стойност на подаръка най-вероятно ще е по-ниска. Това също е нещо, което като подаряващ, не искаш бъде подложено под съмнение (въпреки че нека си признаем, никой няма да се оплаче от това да похарчи по-малко за стойностен подарък 😋).

Въпреки че изглежда по-сигурен избор, ваучерът се оказва по-малко цененият подарък погледнато през погледа на получател.

Забележка: Този метод на преценка е валиден само , когато човекът с повод не е посочил изрично какво иска да получи. Ако е така, винаги е по-добре да го послушаш, вместо да опиташ да го “изненадаш” с нещо неочаквано.

Заключение в едно изречение

Ако искаш да подариш нещо, което празнуващият наистина иска да получи, трябва да обмислиш варианта за нещо сантиментално.

Създай щастие

Направи перфектният подарък за любимия човек. Персонална книга изразяваща любовта и историята ви между две корици. ❤

Персонална книга подарък и влюбена двойка

откога те чакаме

Направи перфектният подарък за любимия човек. Персонална книга изразяваща любовта и историята ви между две корици.❤

откога те чакаме

Направи перфектният подарък за любимия човек. Персонална книга изразяваща любовта и историята ви между две корици.❤