3 начина да си по-добра половинка след извънредното положение

Искаш ли отношенията ти с любимия човек да са по-пълноценни?

лого

Екипът на Our Love

Ако търсиш нови начини да бъдеш по-добра половинка след постоянното стоене вкъщи заради извънредното положение, не търси по-далеч от положителната психология. 

Вместо да се обсебваш от това, което не е наред в живота или взаимоотношения ти, позитивната психология предлага нов прочит на традицията: концентрирай се върху това, което върви добре. 

Възприемането на тази перспектива може да подсили взаимоотношенията с любимия човек, но това не означава, че трябва да игнорираш предупредителни знаци или червени светлини. Всъщност е особено важно да обърнете внимание на инстинктите си.

Ако обаче си в здрава връзка, можеш да я направите по-силна, като празнуваш добрите моменти, а не се измъчваш над малките битовизми.

Ето три упражнения, които психолозите предлагат, за да помогнат на твоите отношения да процъфтяват.

Моментът на благодарността

Преди да си легнеш, отдели време да кажете на партньора си за нещо през деня, за което сте благодарни. 

Тези моменти могат да бъдат толкова прости, колкото усмивката, която сте споделили с минувач или толкова дълбоки, колкото да помогнеш на човек в неравностойно положение. 

Доказано е, че когато влезеш в навика на благодарност, вашият коефициент на щастие се повишава. Както биха посъветвали позитивните психолози: фокусирайте се върху вашите благословения, а не върху проблемите си.

Двойка разговаря за отношенията си

Въпросът за чудото

Терапевтите Инсо Ким Берг и Стив Де Шейзър са разработили провокативен въпрос, за да помогнат на хората да си представят щастливото бъдеще. Ето какво ви молят да вземете предвид:

“Да предположим, че тази вечер, докато спите, се случи чудо. Когато се събудите утре, какви биха били нещата, които ще ви кажат, че животът ви внезапно се подобри? “Това не е повод да се каже, „ако беше отговорил на съобщенията ми по-рано, животът ми щеше да бъде много по-добър!“. Вместо това, това е възможност за двойките да си представят живота си заедно и поотделно.

В основата си чрез тази техника идентифицираш какво те прави щастлив. След като с партньора ти се изслушате как всеки ще се справи с това “чудо”, навлизайте по-задълбочено в темата, като разглеждате въпроси като:

  • Във вашата визия какво забелязвате за себе си, което е различно?
  • Как се промени животът ти?
  • Какво би забелязал вашият партньор, който е различен за вас и вашите отношения заедно?

Тази техника е начин да си представиш възможности, а не потенциални проблеми. Както казва терапевт Де Шазер:

Говоренето само за проблеми създава още проблеми, а разговорите за решения създават решения.

по-добра половинка чрез медитация

Положителна медитация

Медитацията може да бъде от една минута до един час, така че не позволявай на натоварения начин на живот да бъде бариера за отделяне на момент за пауза, дишане и мислене на положителни мисли за вашите взаимоотношения. Това може да бъде особено полезно, когато не се разбираш с някого в живота си.

Опитай сега. Отпусни челюстта, раменете си и направете три бавни вдишвания. Сега затвори очи и си представи вашия любим човек. Виж го да се усмихва, да се смее и да прави смешни жестове. Мислено вдишай тези образи и повтаряй думи, които изразяват твоите положителни чувства към тях.

Когато другите несвързани мисли изплуват, остави ги да прелитат и внимателно върни ума си към образи на твоя партньор. Като отделиш минута или повече през деня, за да се насладиш на положителна медитация, ще си вдъхнеш щастие и ще създадеш по-силна връзка с любимия си човек.

Заключение

Има много творчески начини за изграждане на по-здрави и стойностни отношения и тези съвети са само началото. Като допълнение, по-добра половинка може да бъдеш и като накараш човек да се чувства оценен. Човек се чувства оценен, когато вижда, че отсрещната страна го уважава и цени. Дали на предстоящ празник или просто за разчупване на еднообразното ежедневие, един добре подбран подарък винаги ще донесе положителни емоции. Все пак накрая наистина има значение, че си с партньор, който те кара да се чувстваш щастлив, обгрижван и подкрепян.

Източници: https://solutionfocused.net/what-is-solution-focused-therapy/

Създай щастие

Направи перфектният подарък за любимия човек. Персонална книга изразяваща любовта и историята ви между две корици. ❤

откога те чакаме

Направи перфектният подарък за любимия човек. Персонална книга изразяваща любовта и историята ви между две корици.❤

откога те чакаме

Направи перфектният подарък за любимия човек. Персонална книга изразяваща любовта и историята ви между две корици.❤